Uudised
Tartu: Uus teatrisaal peitub mäenõlva
24.08.2009
Autor: Jüri Saar, Postimees

Alalhoidlike linlaste rõõmuks võitis Vanemuise suure teatrimaja laienduse arhitektuurivõistluse kõige konservatiivsem töö, mis peidab uue teatrisaali ja orkestri harjutussaali rohelisse mäenõlva.

Vanemuise teatrijuht Paavo Nõgene lausus, et arhitektuuribüroos Okas & Lõoke loodud kavand «Kannel» eristub teistest konservatiivsuse poolest ja sobitub kõige paremini 42-aastase teatrimajaga. Teised kolm tööd büroodest Kavakava, 3 +1 Arhitektid ja Lunge & Co olid loobunud harjumuspärasest mäenõlvast ja tekkis kartus, et uus hooneosa võib tulla vana maja üle domineeriv.

Nõgene lisas, et kõik tööd vastasid täiel määral tingimustele ja nende ruumilahendus teatri vajadustele, kuid konkursi peamine mõte oligi leida sellesse paika kõige paremini passiv välisilme.

Uus hooneosa mitte üksnes ei säilita suurel määral rohelist mäenõlva, vaid pikendab ka teatrikohviku esise terrassi paekivist müüri teisele poole suure teatrimaja peasissekäiku.
«Teatris on tähtsal kohal noortetöö, on haridusprogrammid, mis tutvustavad kõiki kolme žanri, on õpi- ja meistritoad,» selgitas Nõgene teatri noortekeskusele oma ruumide rajamise vajalikkust.

Põhiline, mis ajendas uut maja ehitama, on aga black-box-tüüpi teatrisaal, mis praegu on Vanemuise käsutuses Sadamateatris, ent rendituna erafirmalt. Laiendusse tuleb ka Vanemuise orkestrile harjutussaal ja teatri muuseum, sest 140 tegevusaasta jooksul on näitamisväärset kogunenud üksjagu.

loe edasi...
otsi
otsi
« <Juuli 2019> »
ETKNRLP
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Säästva Renoveerimise Infokeskus Väike-Patarei 5 Tallinn 10 415     Telefon: +372 6 414 434     E-post: info@renoveeri.net